Marmara Bölgesini Haritalamak: Bir Ön Biyopsi
Atölye | 16 Ağustos - 10 Eylül
Kurulduğu 2017 yılından bu yana İstanbul ve ötesinde kentsel çalışmalar açısından en yenilikçi bağımsız araştırma enstitülerinden biri olarak kendini şekillendiren AURA İstanbul, MARUF21 kapsamında Marmara Denizi kıyılarının çeperinde kentsel ve kırsal konularda bir atölye çalışması düzenlemek için davet edildi.
İnsanlık evriminin önemli tarihsel dönemlerine ev sahipliği yapan Marmara Bölgesi, doğal kaynaklar ve ekolojik sistemler açısından oldukça zengin olmakla beraber Türkiye ekonomisinin %60'ından fazlasını üretmektedir. Bu çerçevede, son yıllarda köprü ve otoyol şeritleri gibi altyapılara yapılan önemli yatırımlar, bölgedeki belediyeler arasındaki bağlantıyı büyük ölçüde artırmıştır. Daha büyük ölçekte, mevcut deniz yollarına ek olarak bölgedeki bu kesintisiz yol sistemi, bölgedeki makro-bölgesel alışverişleri de iyileştirmiştir.
Bölgedeki bu sermaye ve yatırım birikimi ulusal düzeyde Türkiye'nin diğer coğrafyalarını kalkınma kaynaklarından uzaklaştıran önemli bir zenginlik asimetrisi yaratarak, bölgesel düzeyde ise doğal peyzajlar ve su kaynakları gibi olanakları baskı altına alarak büyük bir gerilim yaratıyor. Son zamanlarda Marmara Denizi'nde yayılan müsilaj, uzmanlar tarafından bölgedeki insani, tarımsal ve endüstriyel faaliyetlerin bir sonucu olarak değerlendiriliyor.
Makro-bölgesel ölçekte Marmara bölgesini okumak bölgenin yapısı hakkında bize bazı ipuçları veriyor. Ekonomik bir merkez olarak İstanbul, Kocaeli'den Bursa'ya uzanan yoğun sanayi bölgesi, Çanakkale Yarımadası'nın kuzeyindeki madencilik ve enerji üretimi ve Gelibolu'dan Trakya Yarımadası'na kadar uzanan tarımla karışık sanayi merkezleri bu kentsel bölgenin döngüsel ve sürekli faaliyetlerini tanımlamaktadır.
AURA İstanbul'un Marmara Bölgesi'nde yapacağı bu ilk araştırma atölyesi için araştırmacılara Eda Yücesoy, Tansel Korkmaz ve Sinan Logie eşlik edecek. 14 araştırmacıdan oluşan ekip, deniz havzasını çevreleyen ekolojik koridorlar boyunca insan faaliyetleri ve doğal kaynaklar arasındaki stres noktalarını belgelemek için saha araştırması yapacak. Bu ilk biyopsi, megapolisin daha önce birçok araştırmaya konu olan kenti İstanbul'u es geçecek. Araştırmanın amacı, iklim krizi ve kapitalosenin bu kritik çağında, kırsal ve kentsel kalkınmanın yeni potansiyel stratejilerini tanımlamak olacak.
Stüdyo, son yıllarda bu konularda çalışan birçok akademisyenin katkılarıyla da zenginleştirilecek.
Katılımcılar:
Beyza Nur Öztürk (Mimar, Yeditepe Üni.)
Esra Ergün (Mimar, Okan Üni.)
Eren Çağlar (Mimar, MSGSÜ)
Evrim Elif Yurttaş (Peyzaj Mimarı, İTÜ)
İdil Tutak (Mimar, MEF)
Özlem Kayahan (Mimar, MSGSÜ)
Z. Hazal Tokmak (Mimar, Altınbaş Üni.)
Azime Irmak (Şehir Plancısı, Dokuz Eylül Üni.)
Cemre Türegün (Mimar, MSGSÜ)
Sima Muhammetli (Mimar-Şehir Plancısı, Bilgi Üni.-Politecnico Di Milano)
Vahit Türüt (Mimar, Karabük Üni.)
Aslıhan Gürbüz (Mimar, Kadir Has Üni.)
Esra Demirci (Mimar, Trakya Üni.)
Selen Çatal (Mimar, Altınbaş Üni.)
Seminerler
16 Ağustos: Özlem Altınkaya “Türkiye'nin Marmara Bölgesindeki Kentleşme Dinamiklerinin 2006-2018 Yılları Arasındaki CORINE Verileri Kullanılarak Değerlendirilmesi”
19 Ağustos: Elif Simge Fettahoğlu “Alanları Haritalamak: Kuzey İstanbul”
20 Ağustos: Zeynep Turan Hoffman "Kentsel Araştırma Yöntemleri: Su Kentleri"
24 Ağustos: Banu Tomruk “Eleştirel Haritalama”
1 Eylül: Hüseyin Yanar “Gemlik”
6 Eylül: Elif Yeşim Özgen Kösten "Kıyı Kenti İzmit: İzmit Bir Kıyı Kenti mi?"
Partnerler:
Atölye Sponsoru: