Afet ve Acil Durum Yönetiminde Erişilebilirlik
Çalıştay | 25 Eylül
Günümüzde insan ve doğal kaynaklı afetler her geçen gün yeni risk faktörleri oluşturmaya başladı. Küresel iklim değişikliği, gelişen teknoloji ve sanayileşme ile birlikte karşılaşılan sorunlar günlük hayatı fazlasıyla etkiledi. Bununla birlikte afetlerin kırılgan gruplar üzerindeki olumsuz etkileri de çeşitlenmeye başladı. Bu durum afet öncesinde geliştirilecek politikalar, afet ve acil durumlarına karşı toplumsal direnç ve erken müdahale kapasitesine yönelik ihtiyaçları yeniden gündeme getirdi. Bu ihtiyaçlara yönelik tartışmaları konu alan Acil Durum ve Afet Yönetiminde Erişilebilirlik Çalıştayı kapsamında ise afet ve acil durumlara yönelik politikalara altlık oluşturmak hedeflenmektedir. Çalıştay kapsamında afet durumunda kentsel mekan ve kapalı alanlarda olduğu kadar kentsel açık alanlarda daafet ve acil durumlarda erişilebilirlik konusu değerlendirilecektir.
Atölye kurgusu içerisinde karşılıklı bilgi aktarımı üzerinden kurulacak bağlamda bilgi ve deneyim paylaşım ortamı kurulması hedeflenmektedir. Etkinlik programı yaklaşık 3 saat 30 dakika sürecektir.
Etkinlik çevrimiçi platformlar üzerinden yürütülecektir. İnteraktif çalışma ve paylaşma platformları olan Miro ve Mentimeter, etkinlik sırasında katılımcıların fikirlerini yansıtmalarına yönelik araçlar olarak koordinasyon ekibi tarafından kullanılacaktır.
Etkinlik Erişilebilir Kent Atölyesi YouTube kanalında da yayınlanacaktır.
Program
10.00-10.05 “Karşılama ve Bilgilendirme” (EKA Ekibi)
10.05-10.15 ‘“Çalıştay Konu ve Kapsamı” - Prof Dr. Hatice Ayataç (İTÜ Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü)
10.15-10.35 “Acil Durum ve Afet Yönetiminin Temel Prensipleri” - Prof Dr. Miktad KADIOĞLU (İTÜ Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetimi Enstitüsü)
10.35-10.50 “Acil Durum ve Afet Yönetiminde Erişilebilirlik” - Dr. Deniz ÇAĞLAYAN GÜMÜŞ -Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
10.50- 11.05 “Afetlere Karşı Engellerin Aşılmasında AFAD Deneyimleri” Recep Bayar- AFAD, Eskişehir Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürü
11.05-11.20 “Kızılay ve Afet Yönetimi” - İbrahim Özer (Türk Kızılay Genel Md. Yardımcısı)
11.20-11.35 “Engellenen bireyler için afet öncesi ve sonrası” - Utku Demiryakan ve Seben Ayşe Dayı (Erişilebilir Her Şey Ekibi)
11.35-11.45 Ara
11.45- 12.45 Grup Çalışmaları
12.45-13.30 Afet ve Acil Durum Yönetiminde Erişilebilirlik İzlencesinin Sonuçlanması -Değerlendirme ve Kapanış
Partnerler:
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)
Erişilebilir Kent Atölyesi Ekibi (EKA)
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Kızılay Afet Yönetim Müdür Yardımcılığı (TÜRK KIZILAYI)
Erişilebilir Her Şey Ekibi
ARI Şehircilik Planlama Ofisi