Yenilikçi
Kent düzleminde yenilikçilik, kentsel sorunlar karşısında bilgi ve öğrenme odaklı süreçlerden geçerek oluşturulmuş fikirleri ve alternatif çözümleri uygulamaya dönüştüren süreçler olarak karşımıza çıkar. Kentsel yaşamın pek çok alanı ile yakından ilişkili olan ve akıllı kent yaklaşımını da kapsayan “yenilikçi kent” konsepti ise çok paydaşlı ve çok katmanlı bir süreci ifade eder. UN-Habitat’ın tanımına göre akıllı bir kent, refah, sürdürülebilirlik, esneklik, acil durum yönetimi veya etkili ve adaletli hizmet sunumu konusunda daha iyi karar alma süreçlerine rehberlik edebilir.
Küresel ölçekte mutlak büyüklüğe ulaşan kentsel nüfus ve çevre problemleri, yeni planlama ve uygulama yaklaşımları doğrultusunda ve gelişen teknolojiyle birlikte bir kentleşme konsepti olan “akıllı şehir” kavramının ortaya çıkmasını sağlamıştır. Yenilikçi bir yaklaşım olarak bilgi ve iletişim teknolojilerini kentsel yaşamın kalitesini artırmak için kullanmayı benimseyen “akıllı şehir” düşüncesi, kentlerde sürdürülebilir projeleri ve yöntemleri hayata geçirmeyi hedefler.
Yaşamın dinamikliği, artan belirsizlikler ve krizler ile beraber yenilikçi kent yaklaşımları, kentle kurduğumuz yeni ilişkide oldukça kritik ve vazgeçilmez bir noktada yer alır. Gittikçe artan ve yaygınlaşan uzaktan çalışma pratiğini ve kentsel hizmetlere erişimi mümkün kılan inovatif sistemler, GSM teknolojileri, bulut teknolojileri, e-ticaret sistemleri, elektronik ödeme sistemleri, elektronik sağlık hizmetleri gibi uygulamalar, kentsel uygulama süreçlerine teknolojinin entegrasyonu konusunda yeni bir dönem başlatmıştır.
MARUF21 kapsamında “yenilikçi kent” ekseni ile kentlerin bu dijital devrimle geçireceği dönüşümler, yenilikçi uygulamaların kentsel sorunları çözme konusundaki potansiyeli gibi konular tartışmaya açılacak ve dünyadaki iyi uygulamalar ışığında mevcut problemlere çözüm aranacak.