Kapsayıcı
Kentler, farklı birey ve toplulukların bir arada yaşadığı, dinamik yapılardır. Kökenlerini kente özgü farklılık ve çeşitliliklerden alan “kapsayıcı kent” kavramı ise, kaynaklardan adil olarak yararlanma hakkını sağlamanın yanı sıra tüm kent sakinlerinin yaşam kalitesini ve refahını önceleyen politikaları ve uygulamaları içerir.
Günümüzde oldukça kritik boyutlara ulaşmış olan küresel krizler ve insani hareketlilik; işsizlik, temel sağlık hizmetlerine ve kent olanaklarına erişimin kısıtlılığı gibi farklı yıkıcı sonuçları da beraberinde getiriyor. Bulunduğumuz noktada etkili kapsayıcı politikalar ve stratejilerin uygulamaya geçirilmesi hayati önem taşıyor. Farklı topluluklar arasındaki sosyal, ekonomik ve mekânsal eşitsizliklerin giderilmesini hedefleyen etkili bir dayanışma süreci, öncelikle tüm farklı toplumsal gruplar için kent hizmetlerini erişilebilir kılmayı, yoksulluğu azaltmayı ve geçim olanaklarını artırmayı amaçlamalıdır.
MARUF21, günümüz kentlerinin en kritik meselelerinden olan sosyal eşitsizlik ve sosyal dışlanmaya karşı çözümler üretmek adına “kapsayıcı kent” konusunu ana eksenlerinden biri olarak belirliyor. Bu eksen ile farklı toplumsal gruplar arasındaki sosyal, ekonomik ve mekânsal eşitsizliklerin giderilmesi için ihtiyaç duyduğumuz tartışma zeminini yaratmayı amaçlıyor. Sosyal kapsayıcılık politikaları ve farklılıkların uyumlu birlikteliğini sağlama yolunda stratejiler üretmek, bu eksende yürütülecek çalışma dizisinin temel amacını oluşturuyor.